Competitievormen

SENIOREN

De grootste groep volleyballers in Nederland beoefent deze sport in een competitievorm. Elk jaar wordt ervoor  gezorgd dat er een competitie georganiseerd wordt, waar teams uit verschillende verenigingen op alle niveaus deel aan kunnen nemen.

Een hele grote groep volleyballende Nederlanders doet mee aan de Nevobo competitie. De teams worden jaarlijks ingedeeld naar niveau en regio in verschillende poules. In elk poule wordt er gestreden om het kampioenschap, die gepaard gaat met een promotie naar een hoger niveau.

Het hoogste niveau in Nederland is de eredivisie en daaronder volgen, op nationaal niveau, de topdivisie, de eerste en tweede divisie. Op regionaal niveau, dus per district georganiseerd, komen hieronder de derde divisie, de promotieklasse en daarna volgen de klassen 1 t/m 4-6 (afhankelijk van de regio). Promotie- en degradatie gaat ook in deze volgorde.

RECREANTEN

Ongeveer een kwart van de leden van de Nederlandse Volleybal Bond speelt recreatief volleybal.

Recreantencompetities kunnen verschillende (competitie)vormen hebben. Zo zijn er competities met uit- en thuiswedstrijden en competities die gespeeld worden in één sporthal. Ook de opzet van de wedstrijden verschilt: je kunt spelen in een laddercompetitie met een vaste speelavond, in toernooivorm op een vaste speelavond of in een poule. Het grote voordeel is dat je als recreant zelf kunt kiezen welke (competitie)vorm voor jou het meest geschikt is.

Het is een misvatting dat recreantenvolleybal van een laag niveau is. Binnen het recreatievolleybal kan iedereen op zijn eigen niveau terecht. Als je recreatief wilt gaan volleyballen, heb je verschillende mogelijkheden.

Bij Havot kun je recreatief volleybal spelen tijdens de instuifavond op de maandagavond van 20.30 uur tot 22.00 uur.

Bij voldoende animo kan er een team worden opgegeven voor de dorpencompetitie in onze eigen gemeente. De wedstrijden vinden 2 wekelijks plaats in de gemeentelijke sporthal “de Heechfinne” te Ferwert.

Daarnaast organiseert Havot bij voldoende opgave meerdere malen per jaar Havotcafé. Zie voor meer informatie hierover onder kopje: ‘Havotcafé”.

JEUGD ABC

De competitie is voor jeugd van 12 tot 18 jaar. De jeugdcompetitie is piramidaal opgebouwd en wordt zo veel mogelijk geografisch ingedeeld.

Er wordt op 4 niveaus gespeeld. Top-, Hoofd-, 1e en 2e klasse. Voor de Top- en Hoofdklasse dient men zich te plaatsen. Voor de 1e en 2e klasse is vrije inschrijving mogelijk. In april/mei worden indelingstoernooien gehouden voor de Top- en Hoofdklasse.

Er wordt op alle niveaus een hele competitie gespeeld vanaf september t/m april.

COOL MOVES VOLLEY

Voor de (basisschool) jeugd is een geweldige dynamische volleybalvorm ontwikkeld, namelijk Cool Moves Volley (CMV). Je hebt bij CMV 6 verschillende niveaus.

Volleybal is best een moeilijke sport, daarom is er  speciaal voor kinderen een makkelijke manier bedacht om volleybal stapsgewijs aan te leren. Deze stappen worden 1 voor 1 aangeleerd met als uiteindelijk doel het beheersen van het volleybalspel.

Wanneer de jeugd Cool Moves Volley speelt dan is er ook de mogelijkheid om wedstrijden te spelen. Er wordt door de volleybalbond NeVoBo samen met andere volleybalverenigingen CMV-toernooien georganiseerd.

Na CMV stroom je door naar de ABC-jeugdcompetitie. 

De leeftijdsgrenzen voor zaalvolleybal zijn in het seizoen 2019-2020:

Jeugd A geboren op of na 01-10-2001
Jeugd B geboren op of na 01-10-2003
Jeugd C geboren op of na 01-10-2005
CMV geboren op of na 30-09-2007

Bron: www.volleybal.nl