Dames 1: wat is schermen?

Olympics Day 4 - Fencing

Het is wel weer even wennen voor de dames in dit nieuwe volleybalseizoen.  Het is weer even wennen aan elkaar, wat is onze plaats ook alweer,  hoe zetten we de bal voor de aanvaller goed op,  hoe maken we de aanval af, en o chips… we krijgen de bal terug. Maar ook hoe werken die nieuwe spelregels nou eigenlijk in de wedstrijd. Dat laatste blijkt nog niet bij iedereen duidelijk te zijn; bij ons, de tegenstander en scheids.

Zo ook het schermen bij de service heeft in de afgelopen wedstrijd tegen VC058 voor het nodige spel oponthoud gezorgd. Wat is nu schermen?

Schermen is het zicht onttrekken bij de service voor de tegenstander. Schermen bij de service is een grote ergernis en wordt veelal gezien als onsportief gedrag. De serveerder mag dan ook niet meer met opzet aan het zicht van de passers onttrokken worden. Spelers van het serverende team moeten tenminste een armlengte van elkaar af staan en achterspelers mogen niet in de ‘vrij zicht’-ruimte van de voorspelers gaan staan. De balbaan is niet meer van belang bij het beoordelen van het scherm.

NeVoBo spelregel boekje schrijft:

“12.5.1 De spelers van het team aan service mogen de serveerder niet door een individueel of groepsscherm aan het zicht van de tegenstander onttrekken. 12.5.2 Een speler of groep spelers van het team aan service maakt een scherm door op het moment van de service de armen te bewegen, te springen, zich zijdelings te bewegen tijdens het uitvoeren van de service, of door bij elkaar te gaan staan om de serveerder aan het zicht van de tegenstander te onttrekken. 12.5.2 Commentaar:

  • Het is door het serverende team niet toegestaan om tijdens de service dicht bij elkaar te gaan staan. Er moet ten minste een armlengte tussen de spelers onderling zitten.
  • Bovendien mag ook geen scherm worden gevormd door een zogenaamde omgekeerde piramide. (Zie tekening 6: Groepsscherm)
  • Aan het zicht van de tegenstander onttrekken (individueel of als groepsscherm) is ter beoordeling door de 1e scheidsrechter.”

tekening-6-groepsscherm

Boven dit hebben de dames de eerste twee wedstrijden zeker niet te min gespeeld. Zo is de eerste wedstrijd danwel met 3-0 verloren tegen Wytgaard DS 1 met als setstanden 18-25, 17-25 en 23-25. Maar het voelt niet als verliezen van een team dat net gedegradeerd is uit de 2e klas. Het voelde bij de dames meer : Yes, dit is wat we willen, volleybal met lange rally’s en tegenstand! De winst volgde afgelopen donderdag  al. Weliswaar wisten de dames nu nog maar één set van VC058 DS 5 te winnen. Maar de drive voor meer is er! Wederom was het wel weer een spannende wedstrijd waarbij de teams vooral in de tweede en derde set gelijk op gingen. Helaas net niet de derde set mogen pakken. Volgens mij hadden onze trouwe supporters ook geen nagels meer over… 🙂

Volgende week donderdag spelen de dames hun thuiswedstrijd in St. Anne bent u er dan ook bij?