De Heren van Havot: Dagbrakers

De bomen groeien niet tot de hemel. Het is een bekend verschijnsel, een spreekwoord en ook een prettig gegeven. Immers, waar de bomen tot de hemel zouden groeien, zou het hier hele tijden donker zijn. Al het gebladerte zou de hemel mogelijk verduisteren en de dingen die we normaal in de schemering doen, zouden we dan in complete duisternis moeten verrichten. Het zou de kinderen van de nacht mogelijk als muziek in de oren klinken, maar voor ons dagbrakers…..Het zonlicht zouden we minder zien, de stranden zouden ontvolkt raken en zonnepanelen alleen nog te gebruiken als spiegel. Zonnebrillen zouden vervangen worden door nachtkijkers. De maan zou helemaal verdwijnen. Zij is immers een hemellichaam dat licht ontvangt van de zon en als je de zon als minder zou zien…. Geen maan! Waar moeten verlichte stelletjes nog bij dromen, waar halen de zoetgevooisde minnedichters en liedjeszangers hun inspiratie vandaan en hoe moet het mannetje op de maan overleven. En hoe komt het dan met Sinterklaas?

Het is goed dat bomen niet tot in de hemel groeien. Je zou er hele bomen over kunnen opzetten als dat wél zo was. Dat zou het feit nog erger maken dan het was, het zou haast een omgekeerd droste-effect veroorzaken.  Het is goed te beseffen dat de bomen niet tot de hemel groeien. Ook niet voor de Heren van Havot. Het houdt de mensen bij de les, bij de grond en nederig. Want waar ze vorige week alle sets wonnen en vijf wedstrijdpunten de hunne kunne noemen, er is altijd weer een volgende strijd en hoe gaat het dan? Dat werd donderdag uit de doeken gedaan. Drie sets lang liepen de Heren achter de bal, maar ook de feiten aan. Drie sets met zweet op hun aanschijn, fanatisme tot in het oneindige maar niet in staat aan te haken bij…..  Ach, soms moet je erkennen dat andere bomen groter zijn dan jij. Dat moet ook wel wil je door de bomen het bos nog zien en kunnen bomen over de soorten bomen die deze aarde bewortelen.

Alleen in de vierde set wisten de Heren echt los te komen, het spelletje te spelen en een punt te bemachtigen voor de ranglijst. Bomen, ze groeien niet tot in de hemel. Je kunt er hele bomen over opzetten, maar geworteld in de aarde en met beide benen op de grond kom je misschien nog wel verder. (Avios – Havot: 3-1)